Kontaktirajte nas i zakažite posjetu

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit tellus elementum consequat eget conva.

Vaša poruka je uspješno poslata.
Očekujte naš odgovor u naredna 24 sata.
Upss! došlo je do greške.

Dođite i posjetite nas

Naša vinarija je nalazi u selu Mirac, na 670mnv, samo 11km od centra Kotora, sa koje se pruža predivan pogled na bokokotorski zaliv i otvoreno more.

Najčešće postavljena pitanja

Odlučili smo da odgovorimo na neka od najčešćih pitanja, nedoumica oko vina i njegove proizvodnje.

Kako se proizvodi vino?

Vino se proizvodi procesom fermentacije soka iz berbe grožđa, gdje se šećer pretvara u alkohol. Nakon fermentacije, vino obično stari u bačvama ili bocama prije flaširanja.

Koliko vremena je potrebno da se vino fermentiše?

Vrijeme fermentacije vina zavisi od vrste vina i tehnike fermentacije koja se koristi. Za većinu crvenih vina, fermentacija traje oko 7 do 14 dana, dok fermentacija bijelih vina može da traje od 10 dana do nekoliko mjeseci, u zavisnosti od željenog stila vina. Međutim, važno je napomenuti da proces fermentacije može da varira i da se prati pažljivo tokom cijelog procesa proizvodnje vina.

Kako se degustira vino?

Degustacija vina uključuje upotrebu svih čula, kao što su vid, miris, ukus i dodir. Obično se prate koraci: posmatranje boje i konzistencije vina, mirisanje i prepoznavanje aroma, isprobavanje ukusa i ocjenjivanje vina.

Kako se čuva vino?

Vino se najbolje čuva na hladnom i tamnom mjestu, sa stabilnom temperaturom i vlažnošću. Idealna temperatura za čuvanje vina je obično između 10 i 15°C, a vlažnost oko 70%. Boca vina treba biti u horizontalnom položaju kako bi se održao vlažan čep.

Kako odabrati pravo vino za određenu priliku?

Pravi izbor vina za određenu priliku zavisi od ličnih preferencija i tipa jela koje se služi. Opšta pravila uključuju: crveno vino uz crveno meso, bijelo vino uz bijelo meso, slatko vino uz dezert, i laganija vina uz lagane obroke. Važno je takođe uzeti u obzir preferencije gostiju i budžet.